Maisto technologija
Programos aprašas | |
Valstybinis kodas | 6531FX004 |
Vieta | Agrotechnologijų fakultetas |
Studijų kryptis | F06 Maisto technologijos |
Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis | Technologijų mokslų profesinis bakalauras |
Studijų forma ir trukmė | Nuolatinė, 3 metai Nuolatinė sesijinė, 3 metai |
Studijų apimtis kreditais | 180 |
Studijų planai | Nuolatinės, nuolatinės sesijinės studijos Įstojusiems 2022, 2023 m. Įstojusiems 2024 m. |
Profesinės veiklos galimybės
Absolventai galės dirbti maisto pramonės, viešojo maitinimo, prekybos įmonėse, organizuoti maisto gamybą, kvalifikuotai valdyti gamybos procesą, gaminti kokybišką produkciją, atitinkančią ES teisės aktus.
Studijų programos rezultatai
Numatoma, kad absolventas gebės:
- bendrauti su technologijų bendruomene, mitybos, maisto saugos specialistais bei visuomene;
- taikyti komunikacijos žinias, perteikti idėjas ir sprendimus maisto įmonės veikloje;
- dirbti pavieniui ir komandoje;
- pristatyti eksperimentų ar tyrimų rezultatus ir pateikti išvadas apie produktų maistinę vertę, kokybę bei saugą;
- rasti reikiamą profesinę informaciją duomenų bazėse ir kituose informacijos šaltiniuose;
- taikyti maisto mokslo ir technologijų inovacijas su maisto gamyba, paskirstymu ir vartojimu susijusioje veikloje;
- atlikti reikiamus eksperimentus, apdoroti jų duomenis, argumentuotai pagrįsti savo sprendimus;
- parinkti tinkamas žaliavas, medžiagas, priemones, būdus ir taikyti juos maisto technologijose;
- vertinti naudojamų žaliavų, medžiagų, gaminių saugą ir kokybę maisto technologijoms;
- taikyti žaliavų, medžiagų, visų maisto produktų grupių gamybos ir jų saugos ir kokybės žinias maisto technologiniuose procesuose;
- vykdyti žaliavų, maisto gamybos proceso, produkcijos saugos ir kokybės reikalavimus pagal savikontrolės sistemas;
- planuoti, organizuoti, vykdyti ir kontroliuoti maisto technologinius procesus;
- parinkti ir išdėstyti technologinę įrangą pagal maisto technologinių operacijų srautą ir argumentuotai pagrįsti savo sprendimus;
- taikyti maisto technologijų projektavimo metodikas;
- taikyti maisto produktų gamybos saugos ir kokybės reikalavimus visuose maisto gamybos etapuose;
- taikyti verslumo, ekonomikos pagrindų žinias maisto įmonės veikloje;
- vykdyti maisto gamybą, vadovaujantis etiniais, aplinkosaugos, darbo saugos reikalavimais.
Specializacija Duonos kepimo technologija:
- savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti duonos kepimo technologinius procesus;
- valdyti, užtikrinti duonos kepinių saugą ir kokybę.
Specializacija Mėsos produktų technologija:
- savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti mėsos ir jos produktų technologinius procesus;
- valdyti ir užtikrinti mėsos produktų saugą ir kokybę.
Specializacija Maitinimo įmonių gamybos technologija:
- savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti gamybą, aptarnavimą maitinimo įmonėse;
- užtikrinti maisto gamybos saugą ir kokybę.
Nuolatinių, nuolatinių sesijinių studijų planas
(įstojusiems 2022, 2023 m.)
1 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Matematika ir taikomosios kompiuterinės programos | 10 | E |
Komunikacija | 10 | E |
Augalinės kilmės maisto produktų technologija | 10 | E |
2 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Aplinkosauga ir tvari gamyba | 10 | E |
Chemija 1 | 10 | E |
Gyvūninės kilmės maisto produktų technologija | 10 | E |
3 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Mityba ir maisto chemija | 10 | E |
Maisto dizainas ir inovacijos | 5 | P |
Etninio paveldo maisto technologijos | 5 | P |
Chemija 2 | 10 | E |
4 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maisto sauga ir kokybė | 10 | E |
Laisvai pasirenkamas modulis | 4 | E |
Laisvai pasirenkamas modulis | 6 | E |
Bendroji technologinė ir maisto kokybės profesinės veiklos praktika | 10 | A |
5 semestras (30 kreditų) | ||
Specializacijų moduliai | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Specializacija Duonos kepimo technologija | ||
Duonos kepimo technologijos ir įrengimai | 10 | E |
Duonos kepinių saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas | 10 | E |
Specialiųjų technologijų profesinės veiklos praktika | 10 | A |
Specializacija Mėsos produktų technologija | ||
Skerdimo ir mėsos produktų gamybos technologija ir įrengimai | 10 | E |
Mėsos produktų saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas | 10 | E |
Specialiųjų technologijų profesinės veiklos praktika | 10 | A |
Specializacija Maitinimo įmonių gamybos technologija | ||
Maitinimo įmonių gamybos technologija ir įrengimai | 10 | E |
Maitinimo įmonių gamybos saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas | 10 | E |
Specialiųjų technologijų profesinės veiklos praktika | 10 | A |
6 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Verslumo pagrindai | 10 | P |
Baigiamoji profesinės veiklos praktika | 10 | A |
Baigiamasis darbas (projektas) | 10 | BD |
Laisvai pasirenkamą modulį studentai renkasi iš siūlomo laisvai pasirenkamų modulių sąrašo.
Vertinimas*:
E – egzaminas;
P – projektas;
A – ataskaita;
BD – baigiamasis darbas.
Nuolatinių, nuolatinių sesijinių studijų planas
(Įstojusiems 2024 m.)
1 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Matematika ir taikomosios kompiuterinės programos | 6 | E |
Inžinerinė grafika | 4 | E |
Specialybės kalba ir akademinis rašymas | 3 | E |
Profesinė užsienio kalba | 4 | E |
Profesinė komunikacija | 3 | E |
Augalinio maisto technologijos ir įrengimai | 10 | E |
2 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Gyvūninio maisto technologijos ir įrengimai | 10 | E |
Cheminė analizė | 5 | E |
Tvari maisto gamyba ir aplinkosauga | 4 | E |
Darbo teisė ir sauga | 6 | E |
Speciali mityba ir funkcinis maistas | 5 | E |
3 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Organinė chemija ir biochemija | 5 | E |
Maisto cheminiai tyrimai ir statistinis duomenų apdorojimas | 10 | E |
Vaisių, daržovių perdirbimo technologijos ir įrengimai | 5 | E |
Maisto dizainas ir inovacijos | 5 | P |
Etninio paveldo maisto technologijos | 5 | P |
4 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maisto sauga ir kokybė | 4 | E |
Maisto mikrobiologija | 3 | E |
Juslinė analizė | 3 | E |
Bendrųjų technologijų ir maisto kokybės profesinės veiklos praktika | 10 | A |
Laisvai pasirenkamas modulis | 4 | E |
Laisvai pasirenkamas modulis | 6 | E |
5 semestras (30 kreditų) | ||
Specializacijų moduliai | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maitinimo įmonių gamybos technologija ir įrengimai | 10 | E |
Maisto gamybos įmonių saugos ir kokybės valdymas | 10 | E |
Specialiųjų technologijų profesinės veiklos praktika | 10 | A |
6 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas modulis | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Verslo ekonomika ir vadyba | 6 | P |
Verslo etika | 4 | E |
Baigiamoji profesinės veiklos praktika | 10 | A |
Baigiamasis darbas (projektas) | 10 | BD |
Laisvai pasirenkamą modulį studentai renkasi iš siūlomo laisvai pasirenkamų modulių sąrašo.
Vertinimas*:
E – egzaminas;
P – projektas;
A – ataskaita.
BD – baigiamasis darbas.