Dietetika
Programos aprašas | |
Valstybinis kodas | 6531GX014 |
Vieta | Sveikatos priežiūros fakultetas |
Studijų kryptis | Mityba |
Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis | Sveikatos mokslų profesinis bakalauras, dietistas |
Studijų forma ir trukmė | Nuolatinė, 3 metai |
Studijų apimtis kreditais | 180 |
Studijų planai | Nuolatinės studijos Įstojusiems 2022 – 2023 m. Įstojusiems 2024 m. |
Profesinės veiklos galimybės
Absolventai galės dirbti pirminio, antrinio ir tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose – įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, sveikatos ir reabilitacijos centruose, ugdymo bei privačiose asmens sveikatos priežiūros ar viešojo maitinimo įstaigose, sukurti savo darbo vietą.
Studijų programos rezultatai
Numatoma, kad programos absolventas gebės:
- vertinti naujas situacijas ir priimti tinkamus sprendimus;
- demonstruoti tarpasmeninio bendravimo įgūdžius;
- pasirinkti mokymosi strategijas ir metodus;
- tikslingai reflektuoti ir argumentuoti;
- susieti maitinimąsi su asmens anatominiais, fiziologiniais ypatumais;
- pagrįsti maitinimosi įtaką biocheminiams procesams žmogaus organizme;
- susieti patologinius procesus žmogaus organizme su asmens maitinimusi;
- atskleisti aplinkos veiksnių poveikį asmens sveikatai ir maitinimuisi;
- apibūdinti ekonominius, socialinius, etinius, tarpkultūrinius veiksnius, darančius įtaką asmenų ir/ ar visuomenės grupių maitinimuisi;
- nustatyti asmenų ir/ar visuomenės grupių maitinimosi priežiūros poreikį;
- vertinti asmens maitinimąsi, įskaitant įmitimą;
- parengti ir įgyvendinti maitinimosi priežiūros planą pagal individualius asmens poreikius;
- vertinti maitinimosi priežiūros efektyvumą;
- mokyti ir konsultuoti asmenis ir/ar visuomenės grupes tinkamo maitinimosi klausimais;
- susieti Lietuvoje vykdomas prevencines programas su tinkamo maitinimosi ugdymu;
- apibūdinti asmenų ir visuomenės grupių viešąjį maitinimą, tenkinantį sveikųjų ir sergančiųjų maitinimosi poreikius;
- vykdyti valgiaraščių įgyvendinimo priežiūrą;
- taikyti rizikos veiksnių analizės bei svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos reikalavimus maisto gamybos grandinėje;
- apibūdinti komandos narių vaidmenis ir darbo komandoje principus;
- teikti profesinę informaciją savo kompetencijos ribose dirbant komandoje ir koreguojant bei adaptuojant asmenų ar visuomenės grupių maitinimąsi;
- taikyti profesinėje veikloje sveikatos teisės aktų ir profesinės etikos dokumentų nuostatas;
- rinkti, sisteminti, interpretuoti ir skleisti duomenis, būtinus dietetikos mokslo praktikai.
Nuolatinių studijų planas
(įstojusiems 2022 m., 2023 m.)
1 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Anatomija | 4 | E |
Psichologija | 5 | E |
Profesinė etika | 3 | E |
Maisto chemija | 4 | E |
Maisto sauga | 4 | E |
Mikrobiologija ir epidemiologija | 6 | E |
Maitinimosi organizavimas | 4 | E |
2 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Fiziologija | 4 | E |
Visuomenės sveikata | 3 | E |
Biochemija | 6 | E |
Medicininės procedūros | 3 | E |
Maisto ruošimo technologija | 3 | E |
Sveikų žmonių maitinimasis | 5 | E |
Aprūpinimo maistu praktika | 6 | SD |
3 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Ugdymo pagrindai | 3 | E |
Teisės ir vadybos pagrindai | 6 | E |
Patologinė fiziologija | 3 | E |
Genetika | 3 | E |
Imunologija | 4 | E |
Sergančių žmonių maitinimasis | 4 | E |
Maitinimo ir maitinimosi įvertinimo praktika | 7 | SD |
4 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Specialybės kalba | 3 | E |
Klinikinė patologija | 3 | E |
Klinikinė farmakologija | 3 | E |
Sveiko ir sergančio vaiko maitinimas | 4 | E |
Dietos koregavimas | 6 | E |
Valgiaraščio rengimo praktika | 8 | SD |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 1 | 3 | E |
5 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Sociologija | 3 | E |
Užsienio kalba | 4 | E |
Taikomieji tyrimai ir statistika | 7 | E |
Sportuojančių žmonių maitinimasis | 4 | E |
Maitinimosi priežiūra | 6 | E |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 2 | 3 | E |
Laisvai pasirenkamas dalykas 3 | 3 | E |
6 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maitinimo ir maitinimosi priežiūros praktika | 20 | SD |
Profesinio bakalauro baigiamasis darbas | 10 | BD |
Laisvai pasirenkamą dalyką studentai renkasi iš siūlomų laisvai pasirenkamų dalykų sąrašo.
Vertinimas*:
E – egzaminas;
SD – savarankiškas darbas;
BD – baigiamasis darbas.
Nuolatinių studijų planas
(įstojusiems 2024 m.)
1 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Anatomija | 4 | E |
Bendravimo psichologija | 6 | E |
Profesinė etika | 3 | E |
Maisto chemija | 4 | E |
Maisto sauga | 4 | E |
Mikrobiologija | 4 | E |
Tvarios maisto sistemos ir darnus vystymasis | 5 | E |
2 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Profesinė užsienio kalba | 3 | E |
Fiziologija | 3 | E |
Maisto technologija ir kulinarinės inovacijos | 4 | E |
Asmens maitinimasis ir tvarios maitinimosi strategijos | 6 | E |
Sveikatos teisė ir vadyba | 5 | |
Ląstelės biologija ir nutrigenomika | 3 | E |
Aprūpinimo maistu praktika | 6 | SD |
3 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Informacinės technologijos dietetikos praktikoje | 3 | E |
Bendruomenės grupių amžėjimas ir sveikatingumas | 3 | E |
Biochemija | 4 | E |
Patologinė fiziologija | 3 | E |
Imunologija | 4 | E |
Klinikinė dietetika | 6 | E |
Maitinimo ir maitinimosi įvertinimo praktika | 7 | SD |
4 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Specialybės kalba ir akademinis rašymas | 3 | E |
Farmakologija ir maisto papildai | 5 | E |
Vaikų maitinimas/is | 4 | E |
Dietos koregavimas ir taikymo priežiūra | 7 | E |
Valgiaraščio rengimo praktika | 8 | SD |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 1 | 3 | E |
5 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Sociologija | 3 | E |
Pirmoji medicinos pagalba ir medicininės procedūros | 4 | E |
Sveikatai palankios elgsenos ugdymas | 3 | E |
Taikomieji tyrimai ir statistika | 7 | E |
Sportininkų maitinimasis | 4 | E |
Maitinimosi valdymas ir strategija | 6 | E |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 2 | 3 | E |
6 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maitinimo ir maitinimosi priežiūros praktika | 20 | SD |
Profesinio bakalauro baigiamasis darbas | 10 | BD |
Laisvai pasirenkamą dalyką studentai renkasi iš siūlomų laisvai pasirenkamų dalykų sąrašo.
Vertinimas*:
E – egzaminas;
SD – savarankiškas darbas;
BD – baigiamasis darbas.