„HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’24“ kvies agromaisto sektoriaus iššūkius spręsti kūrybiškai
Šių metų spalio 29-30 dienomis perspektyvius įvairių specialybių ir skirtingo amžiaus inovatorius bei visus, besidominčius tvarių ir inovatyvių sprendimų kūrimu, sukvies tradicija tapęs hakatonas „HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’24“. Šį renginį jau ketvirtus metus organizuoja skaitmeninių inovacijų ir EIT FOOD centras Lietuvoje „AgriFood Lithuania DIH“ ir pagrindinis renginio partneris Vilniaus kolegija (VIKO). „EIT Food“ remia Europos inovacijos ir technologijos institutas (EIT), Europos Sąjungos institucija.
Iššūkių laboratorijos konceptas, inicijuotas pirmaujančios maisto inovacijų iniciatyvos EIT FOOD, skatina tarpdisciplininį bendradarbiavimą, todėl svarbioms agromaisto sektoriaus problemoms spręsti pasiūlomi novatoriški ir įvairiapusiški sprendimai. Norintieji išbandyti savo jėgas ir prisidėti prie reikšmingų inovacijų kūrimo, gali registruotis iki spalio 25 dienos adresu https://bit.ly/hack-agrifood-24_registration.
„HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’24“ suburia jaunus ir itin kūrybiškus protus, kurie, kaip gaivaus oro gurkšnis, siūlo novatoriškus sprendimus, technologijas ir praktikas, galinčias spręsti kompleksinius iššūkius ir pozityviai transformuoti sektorių. Kiekvienais metais mus nustebina jaunosios kartos įnešamos naujos perspektyvos, technologinės žinios ir ryžtas mesti iššūkį tradiciniams, nusistovėjusiems požiūriams.
Iš pradžių jaunieji inovatoriai dirba individualiai, o vėliau juos suburiame į komandas. Taip norime išlaikyti skirtingų kompetencijų, patirties ir įgūdžių balansą kiekvienoje dalyvių grupėje. Praėjusių hakatonų metu įsitikinome, kad tokia įvairovė sukuria tarpdiscipliniškas, novatoriškas ir kūrybiškas idėjas. Taigi, atlikę išankstines užduotis, komandos su mentoriais pradeda dirbti kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose sprendžia įvairias agromaisto sektoriaus problemas. Šiais metais siekiame stiprinti agromaisto sektorių iš itin skirtingų perspektyvų, todėl savo gabumus galės pademonstruoti ne tik būsimieji technologijų ekspertai, bet ir socialinių ar net marketingo sričių studentai, kuriems rūpi mūsų maisto gerovė”, – sako „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.
Šįkart inovatoriai spręs tris pagrindinius iššūkius, su kuriais susiduria agromaisto sektorius. Pirmąjį iššūkį – kaip pagerinti žmonių gyvenimus per maistą – jie galės spręsti pasiūlydami būdų, kaip paskatinti alternatyvių baltymų naudojimą, pagerinti perdirbtų maisto produktų maistinę vertę ar užtikrinti sveiko maisto prieinamumą. Antrasis iššūkis – sumažinti rizikas sąžiningoms ir atsparioms maisto sistemoms – kvies ieškoti būdų, kaip sutrumpinti maisto tiekimo grandinę, pritaikyti inovatyvias technologijas ir sprendimus agromaisto versluose arba sukurti tvarias maisto pakuotes, pasitelkiant skaitmeninius įrankius. O paskutinis iššūkis sieks sumažinti anglies dioksido emisijas maisto sistemoje, sukuriant tvarias maisto pakuotes, skatinant regeneracinį žemės ūkį ar panaudojant šalutinių maisto gamybos produktus.
Renginio organizatorių – skaitmeninių inovacijų centro „AgriFood Lithuania DIH“ – krepšelyje yra ne vienas tarptautinis renginys. Per pastaruosius metus jie surengė tokius tarptautinius hakatonus kaip „HACK AgriFood’19“, „HACK AgriFood’20“, „HACK Digital Sea’21“, „HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’21“, „HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’22“ bei „HACK AgriFood Iššūkių laboratorija’23“.
Apie EIT FOOD
EIT Food yra didžiausia ir dinamiškiausia maisto inovacijų bendruomenė pasaulyje. Spartiname inovacijas, kad sukurtume ateičiai tinkančią maisto sistemą, kuri gamintų sveiką ir tvarų maistą visiems.
Palaikomi Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT), Europos Sąjungos institucijos, investuojame į projektus, organizacijas ir asmenis, kurie kurie pritaria mūsų tikslams sukurti sveiką ir tvarią maisto sistemą. Mes atskleidžiame inovacijų potencialą įmonėse ir universitetuose, didiname žemės ūkio ir maisto produktų startuolių mastą, kad rinkai pateiktume naujas technologijas ir produktus, suteikiame verslininkams ir specialistams įgūdžių, reikalingų norint pakeisti maisto sistemą. Savo darbe didžiausią dėmesį skiriame vartotojams, padedame kurti pasitikėjimą, atkurdami jų ryšį su maisto kilme.
Esame viena iš devynių inovacijų bendruomenių, kurias įsteigė Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) – nepriklausoma ES institucija, įsteigta 2008 m., siekiant skatinti inovacijas ir verslumą visoje Europoje.
Sužinokite daugiau www.eitfood.eu